Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem


Dołącz do nas na facebooku



przejdz do strony krowkaopatowska.pl

Informacje

Krówka opatowska

Krówka to wyrób tradycyjny znany i wyrabiany przez nasze babcie. Niepowtarzalny smak dzieciństwa jest rzeczywiście niepowtarzalny, bo znakomite cukierki powstają w Opatowie od ponad 30 lat według tej samej, oryginalnej receptury i niezmienioną metodą.

To ręczna - w najlepszym tego słowa znaczeniu - rzemieślnicza produkcja słodkości. Krówka opatowska ma, tylko sobie właściwą, lekko ciągliwą konsystencję, przechodzącą w delikatną kruchość i coś, czego próżno szukać u innych krówek - charakterystyczną „łezkę” w środku.

Wyrób produkowany jest z naturalnych produktów: mleka najwyższej jakości, cukru, syropu ziemniaczanego, tłuszczu roślinnego bez dodatku konserwantów i środków barwiących.

Jedyne urządzenia użyte w procesie produkcji opatowskiego smakołyku to specjalne mieszalniki, wyparki i sondy do zagęszczania mleka. Resztę robi się ręcznie. Masa krówkowa, gotowana w wysokiej temperaturze, jest wylewana na specjalne stoły chłodnicze, na których tężeje. 

Po schłodzeniu jest ręcznie krojona na płaty i przenoszona na krajalnicę, która tnie je na długie paski. Następnie paski trafiają na stoły, gdzie kroi się je ręcznie w kostkę, aż wreszcie  - pakuje (także ręcznie) w estetyczne, kolorowe papierki.

Jedna kobieta przez 8 godzin jest w stanie zapakować 100 kg krówek dziennie, czyli mniej więcej 6000 sztuk. Dziennie wytwarza się do półtorej tony krówek, czyli ok. 90 tyś. Cukierków.

Krówka Opatowska jako jedyna Krówka w Polsce ma swoje święto!

Co roku największą atrakcją imprezy jest pokaz ręcznego krojenia i zawijania krówek na czas oraz słodkie konkursy. Święto przyciąga zarówno dzieci, młodzież i dorosłych. 

W końcu każdy z nas uwielbia Krówki Opatowskie!

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Krówce Opatowskiej zapraszamy na stronę  www.krowkaopatowska.pl 


PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ

PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION